Ringvirkninger av sjømatnæringen i Trøndelag
Hvor store ringvikrninger har sjømatnæringen på sysselsetting, eksport og veriskapning?
Dette spørsmålet var bakgrunnen for et prosjekt vi gjennomførte flere sjømatbedrifter i samarbeid med Trøndelagsstiftelsen.
Trøndelag er en av de største havbruksregionene i Norge og står for mellom 20-25% av den norske produksjonen av oppdrettslaks. I tillegg til den direkte verdiskapningen knyttet til laks skaper havbruksnæringen store ringvirkninger i tilknyttede næringer og lokalsamfunnet.
De siste tiårene har havbruksnæringen bidratt til å gi betydelig vekst og optimisme langs kysten og deler av innlandet i Trøndelag. Dette har vært et viktig grunnlag for investering i innovasjon, nye teknologier og bedre løsninger. I tillegg har havbruksnæringen bidratt til å bygge opp lokalsamfunnene rundt industrien.Hensikten med rapporten er å sette søkelys på og kartlegge ringvirkningene av havbruksnæringen i Trøndelag. Utvalgte hovedfunn inkluderer:
- Sjømat står for 60% av ekporten fra Trøndelag
- Sjømatnæringen sysselsetter totalt 12 000 personer gjennom direkte og indirekte sysselsetting
- Sjømatnæringen bidrar med risikokapital til andre lokale næringer
- Store investeringer i sjømatnæringen bidrar til stor aktivitet i det lokale næringslivet gjennom bruk av lokale aktører.
Artikkelen i MN24 kan du lese her.
Hele rapporten kan du lese her.