Gjør exit-skatten norske enhjørninger umulige?
Exit-skatten reduserer norsk investeringsvilje, gjør det mindre attraktivt for utenlandsk talent og presser innovasjon over landegrensenen.
Overraskende skatteforslag ryster gründermiljøet
I løpet av 2022 og 2023 ble de norske eierskattene på næringskapital betydelig økt. For å motvirke utflyttingen av formuende personer, foreslo regjeringen en exit-skatt. Denne skatten pålegger de som flytter en gevinstbeskatning på opptil 37,84 % av deres verdier i næring, basert på latente gevinster som oppstår mens de er bosatt i Norge. Formålet med skatten er å hindre skatteflukt og sikre at gevinster opparbeidet i Norge blir beskattet her.
Oppdrag: Analysere skattens uforutsette treffområder
Junior Consulting ble engasjert av Trøndelagsstiftelsen og Næringsforeningen i Trondheimsregionen for å analysere hvordan exit-skatten påvirker norske gründere. Målet var å synliggjøre skattens virkemåte og undersøke dens uforutsette konsekvenser. Vi ønsket særlig å belyse hvordan skatten kunne påvirke gründere, investorer og det generelle næringslivet i Norge.
Omfattende Data og Innsiktsfulle Intervjuer
For å gjennomføre denne analysen, samlet vi inn data og gjennomførte en rekke intervjuer med nøkkelpersoner, inkludert gründere som har startet opp i Norge, utenlandske talenter som har flyttet til Norge, investorer og skatteadvokater. Denne kombinasjonen av kvantitative og kvalitative data ga oss en dypere forståelse av de utfordringene skatten medfører.
Bekymringsfulle Funksjoner og Reaksjoner
Rapporten vår avdekket flere bekymringsfulle funn:
Svekker norsk næringsliv
Selv om hensikten med exit-skatten er å hindre skatteflukt, viser vår analyse at den kan ha motsatt effekt, og i stedet svekke norsk gründervirksomhet og innovasjon. Ved å beskatte urealiserte gevinster på en måte som kan være økonomisk ødeleggende for gründere, risikerer Norge å miste verdifulle bedrifter og talenter til utlandet.
Den reduserer investeringsevnen, øker politisk risiko og gjør det mindre attraktivt for både nasjonale og internasjonale gründere å etablere seg i Norge. Dette kan hindre Norge i å oppnå sitt mål om å bli en ledende gründernasjon og skape de nødvendige arbeidsplassene og verdiskapningen for fremtiden.
Junior Consulting er stolt av å ha levert en innsikts- og betydningsfull analyse som bidrar til en bedre forståelse av de økonomiske og sosiale implikasjonene av exit-skatten. Vi oppfordrer til en bredere dialog mellom politiske aktører og næringslivet for å finne balanserte løsninger som kan støtte innovasjon og vekst i Norge.